Živa meja nudi zasebnost, zelenje v domačem okolju pa na nas deluje pomirjujoče.


V našem podjetju vam nudimo pester izbor rastlin za živo mejo. V zadnjih letih je najbolj popularna cipresa Thuja occ. 'Smaragd'.


Kdor ima željo, da je izgled žive meje drugačen, ima na voljo dovolj drugih rastlin za ta namen, npr. tisa.


Rastline za živo mejo imajo drugačen izgled


 Vabimo vas k nam, da si jih ogledate in izberete nabolj primerno za vas.


Skupno pa jim je to (razen tise Taxus media 'Hicksii'), da običajno rastejo precej v širino, zato jih je praviloma treba striči.


tisa

TisaPoznamo posebno sorto tise za živo mejo, ki raste stebrasto, to je Taxus media 'Hicksii'. Ta tisa raste v širino počasi,...

PREBERI VEČ

 
lawsonova pacipresa

LawsonovaLawsonova pacipresa je obarvana modrikasto zeleno. Tisti, ki jim ni tako všeč smaragdna cipresa, je ta rastlina mogoče dobra rešitev.

PREBERI VEČ  
 

češmin

Češmin

To je rastlina za žive meje, ki ima rdeče-vijolične liste. Ti pozimi odpadejo. Če češmin raste bolj v senci, ne napravi tako...

PREBERI VEČ

 
gaber

Gaber


Tudi gaber lahko uporabljamo za živo mejo. Gaber je zelo nezahtevna, trdovratna rastlina. Uspeva na vseh vrstah tal.

PREBERI VEČ  

pušpan

Pušpan


Pušpan je vednozelena listnata rastlina katere grmički so gosto razvejani. Raste bolj počasi razen nekaterih sort, vendar je v parkih...


PREBERI VEČ   

 
lovorikovec

Lovorikovec


Lovorikovec je zimzelena rastlina s širokimi mesnatimi listi. Lovorikovec se botanično imenuje Prunus laurocerasus. Pri nas je na voljo bolj obstojna sorta na zimski mraz, to je Prunus laurecerasus 'Josa'

PREBERI VEČ  


smreke omorike

Smreke Omorike


Smreke omorike so posebne sorte smrek, ki ostanejo dokaj ozke v vsej svoji življenjski dobi z vejami , ki so pogosto nameščene vse do tal.

PREBERI VEČ

 
liguster

Liguster


Liguster je bil včasih zelo razširjen kot živa meja. Vedno več ljudi se ponovno odloča zanj.


PREBERI VEČ  

španski bezeg

Španski Bezeg


Španski bezeg, bot. Syringa, je lahko tudi lepa lesnata rastlina za živo mejo. Spomladi nam ta rastlina napravi zelo dišeče cvetove.

PREBERI VEČ

  

Živa meja in značilnosti različnih rastlin


Poleg najbolj znanih cipres, obstajajo tudi druge rastline za živo mejo. Vsaka vrsta ima svoje posebnosti in pogoje za rast. V nadaljevanju si preberite, katere rastline za žive meje še najdete v naši drevesnici.


ČešminNavadni češmin, bot. ime je Berberis vulgaris, raste na gozdnih robovih. Je listopadna rastlina s trnjem. Živa meja je zaradi trnja neprehodna. Rastlina je lahko zdravilna ali strupena. Razen plodov vsebuje rastlina različne alkaloide. Med njimi je berbamin, ki ga je največ v koreninah. Ta zavira razvoj bakterij in je dober antioksidant. Ponekod uporabljajo plodove, ki vsebujejo vitamin C in pektin, za marmelado.


Za žive meje je zelo popularen rdečelistni češmin Berberis thunbergii 'Atropurpurea'. V višino zraste 2 m, v širino pa 2,5 m. Je nezahtevna rastlina, škodljivci in bolezni je ne napadajo.


Na kakšno razdaljo sadimo češmin za živo mejo?
Po želji, največkrat sadimo dve sadiki na tekoči meter.

Ali je potrebno češmin obrezovati in kdaj?
Češmin je potrebno obrezovati, ker raste kar precej v širino. Mojo živo mejo češmina obrezujem dvakrat letno. Prvič konec meseca junija drugič pa konec meseca septembra.

Koliko zraste češmin v enem letu? 
Sorta Berberis thunbergii 'Atropurpurea' zraste tudi več kot pol metra.

Ali sol škoduje češminu? 
Sol škoduje vsem rastlinam. Rešitev je, da zalijete s 50 l vode na m2.LovorikovecMed druge rastline za živo mejo spada tudi lovorikovec (Rod Prunus). V ta rod sicer spadajo tudi češnje, češplje, slive, marelice, breskve. Ni pa nič v sorodu z lovorjem. Lovorikovec je zimzelena rastlina. V širino in višino zraste okoli 2,5-3 m, odvisno od sorte. Lovorikovec je lahko v vlažnih sezonah podvržen napadu listne luknjičavosti. Lahko ga napade brazdasti trsni rilčkar. Lovorikovec lahko ob hladnih zimah tudi pozebe, sploh nekatere sorte. Na srečo lovorikovca so zelo hladne zime (- 20 st. C) pri nas zadnje čase zelo redke.


Na kakšno razdaljo sadimo lovorikovec za živo mejo?

Po želji, največkrat sadimo eno do dve sadiki na tekoči meter.


Ali je potrebno lovorikovec obrezovati in kdaj?

Lovorikovec je potrebno obrezovati, ker raste kar precej v širino. Najbolje je, da to napravimo konec meseca septembra.


Koliko zraste lovorikovec v enem letu?

Sorta Prunus laur. 'Novita' zraste tudi več kot pol metra.


Ali sol škoduje lovorikovcu?

Sol škoduje vsem rastlinam. Rešitev je, da zalijete s 50 l vode na m2.


Ali lovorikovcu škoduje mraz?

Nekaterim sortam lahko škoduje, če so temperature pod -20 st. C.GaberCarpinus betulus je bot. ime belega gabra. Je listopadna rastlina, listi ostanejo preko zime na vejah, pomladi malo preden začnejo rasti novi listi, pa odpadejo. Gaber lahko zraste 30 m visoko. Les gabra je zelo trd in ga uporabljajo za kurjavo. Žive meje gabra so lahko prijetna poživitev. Je nezahtevna rastlina, ne napadajo jo bolezni in škodljivci.


Na kakšno razdaljo sadimo gaber za živo mejo?

Po želji, največkrat sadimo dve sadiki na tekoči meter.


Ali je potrebno gaber obrezovati in kdaj?

Gaber je potrebno obrezovati, ker raste kar precej v širino. Mojo živo mejo češmina obrezujem dvakrat letno. Najbolje je, da to napravimo konec meseca septembra.


Koliko zraste gaber v enem letu?

Gaber zraste tudi več kot 70 cm na leto.


Ali sol škoduje gabru?

Sol škoduje vsem rastlinam. Rešitev je, da zalijete s 50 l vode na m2.Smreke omorikePicea omorika ali Pančićeva smreka. Prvi so jo odkrili v Srbiji na začetku 19. stoletja. Smreka omorika zraste 30 m visoko, krošnja v širino ne raste toliko kot navadna smreka. Živa meja iz smreke omorike ni posebno zahtevna, zato uspeva po večjem delu Evrope. Smreko omoriko razmnožujemo s semeni.


Na kakšno razdaljo sadimo smreke omorike za živo mejo?

Po želji, največkrat sadimo eno sadiko na tekoči meter. Lahko jih sadimo tudi bolj skupaj.


Ali je potrebno smreke omorike obrezovati in kdaj?

Smreke omorike je potrebno obrezovati, ker rastejo kar precej v višino. Najbolje je, da to napravimo konec meseca septembra.


Koliko zrastejo smreke omorike v enem letu?

Smreke omorike zrastejo tudi več kot 50 cm na leto.


Ali sol škoduje omorikam?

Sol škoduje vsem rastlinam. Rešitev je, da zalijete s 50 l vode na m2.Lawsonova pacipresaChamaecyparis lawsoniana je bot. ime. Ta pacipresa izhaja s SZ ZDA. Je vrsta iglavca rodu Chamaecyparis in spada v družino cipresovk – Cupresacceae. Nekatere sorte paciprese lahko zrastejo v višino tudi 60 m, širina debla pa tudi do 2 m. Naše sorte namenjene za žive meje zrastejo 8-10 m, v širino do 3 m.


Na kakšno razdaljo sadimo Lawsonove paciprese za živo mejo?

Po želji, največkrat sadimo eno do dve sadiki na tekoči meter.


Ali je potrebno Lawsonove paciprese obrezovati in kdaj?

Lawsonove paciprese je potrebno obrezovati, ker rastejo kar precej v višino in širino. Najbolje je, da to napravimo konec meseca septembra.


Koliko zrastejo Lawsonove paciprese v enem letu?

Lawsonove paciprese zrastejo tudi več kot 50 cm na leto.


Ali sol škoduje Lawsonovim pacipresam?

Sol škoduje vsem rastlinam. Rešitev je, da zalijete s 50 l vode na m2.


Ponudba rastlin za živo mejo je torej zelo pestra. Lepo vabljeni v našo drevesnico na ogled. Zamislite si prednosti, ki jih lahko nudi živa meja - zasebnost in prijetno vzdušje. Vabljeni!


 Rastline so trpežne, zelo kvalitetne, vzgojene v našem podnebju.


RASTLINE ZA ŽIVE MEJE po ugodnih cenah


Cene rastlin so navedene.

Cene se lahko razlikujejo s tistimi v drevesnici. Če so rastline vzgajane v večjih loncih, so lahko cene višje.