Vprašanje:

Gospa z okolice Maribora je spraševala, če imamo pri nas ciprese smaragd – Thuja occidentalis 'Smaragd' in opisala svoje želje. Po eni stranici parcele je bila živa meja in sicer liguster. Stara je bila preko 30 let. Želela je storitev odstranitve te žive meje. Zanimalo jo je, če je možno odstranit liguster višine 1,5 m ročno in, če lahko sadimo ciprese na isto mesto, kjer je pred tem rasel liguster. Na drugi stranici parcele ob cesti je občina zgradila pločnik z  betonsko škarpo, višine približno 50 cm. Gospo je zanimalo, koliko stran od škarpe  naj bodo posajene ciprese.

Gospo je zanimalo tudi, kakšne višine cipres je najbolj priporočljivo saditi.

 

Odgovor: 

Naš izvajalec lahko ročno odstrani živo mejo iz ligustra in jo tudi odpelje. Na isto mesto lahko brez težav sadimo ciprese. Priporočljivo je, da dodamo gnojilo. Tam, kjer je betonska škarpa, naj bodo ciprese odmaknjene vsaj 50 cm.


Vse ciprese lahko enako priporočljivo in brez težav sadimo, če so vzgojene v loncih, ker v tem primeru rastlina pri saditvi ohrani vse korenine. Če pa niso vzgojene v loncih, pa je manjše tveganje, da sadimo manjše ciprese.Vprašanje:

Gospod iz okolice Portoroža je spraševal, če lahko na Primorskem sadi sorto Thuja ocidentalis 'Smaragd', glede na to, da je lahko tudi daljša suša in vročina.

 

Odgovor:

Naše ciprese lahko sadimo tudi ob slovenskem ali hrvaškem morju. Če ni padavin, jih je dobro zaliti. Ob nakupu prejmete navodila glede zalivanja.

Gospod iz okolice Slovenj Gradca je spraševal, kako narazen sadimo ciprese, kakšno dimenzijo kanala oz. jamic naj skoplje in koliko stran od meje naj jih sadi. Zanimalo ga je tudi, če je priporočljivo dodati konjski gnoj.

 

Odgovor : Cipres za živo mejo sadimo na 40-60 cm medsebojne oddaljenosti. Odvisno je želje, kako hitro naj bo bodoča živa meja zaprla možnost pogleda skozi njo.


Globina in širina jamic oz. kanala je odvisna od velikosti kupljenih cipres. Na primer za velikost cipres 50-60 cm je potrebno napraviti jamico globine do 18 cm in širine do 27 cm. Prav tako velja za kanal. Kanal napravimo takrat, ko sadimo ciprese bolj na gosto, to je tri kose na tekoči meter.  Za velikost cipres 100-120 cm je potrebno napraviti jamico (kanal) globine do 25 cm in širine do 35 cm.


Konjski ali kakšen drug gnoj je zelo priporočljivo dodati. V tem primeru je potrebno napraviti bolj globoko jamico oz. Kanal, ker je potrebno na gnoj nanesti dovolj zemlje, da ne bi korenine cipres prehitro prišle do gnoja.

Mlajši par iz Ljubljane je kupil stanovanje v pritličju novozgrajenega stanovanjskega bloka na Viču. Zanima ju, če bi lahko sadila ciprese zunaj na terasi, na tej terasi je kakšnih 30 cm zemlje, spodaj pa je betonska plošča, ker so spodaj garaže.

 

Odgovor : Tudi tu lahko sadimo ciprese. Bo pa potrebno imeti nekoliko več skrbi, če ne bo kakšno leto dovolj padavin. Takrat bo potrebno kdaj ciprese tudi zaliti. Tudi pognojiti jih bo potrebno vsakih nekaj let.

Ženo in moža s Trnovske planote je zanimalo, če bodo uspevale ciprese na njihovi planoti, kjer zelo piha.

 

Odgovor : Že pred tem je ena druga stranka nasadila ciprese na tem območju. Ciprese dobro rastejo, veter jim ne pride do živega.

Nekega gospoda je zanimalo ali bodo ciprese uspevale v koritih. Rad bi jih posadil v korita poleg zunanje terase v svojem baru, da bi bil pogled zastrt.

 

Odgovor : V koritih ali loncih je potrebno ciprese ali pa tudi druge rastline za žive meje drugače zalivati kot tiste, ki so posajene v zemljo v tla. Velikokrat so težave, kadar so rastline posajene v korita, ker je nepravilno zalito. Ob nakupu prejme kupec vsa navodila za nadaljnjo nego rastlin.
 

Vsi ti odgovori veljajo za ciprese, ki so vzgojene v naši drevesnici in v našem podnebju.

 

Zlatko Novak, univ. dipl. inž.